Protectia la locul de munca vine sub multe forme, de la respectarea normelor de siguranta pana la dotarea cu echipamente individuale de protectie. In special in constructii sau mediile de lucru industriale, alegerea echipamentului de protectie potrivit muncii prestate este cu atat mai importanta.

Ochii sunt cea mai sensibila parte a corpului uman si cei mai expusi la diversi factori si conditii de mediu, iar protectia acestora ar trebui sa fie una dintre prioritati pentru munca in medii de lucru cu riscuri de accidentare. Dotarea cu ochelarii de potrectie potriviti poate preveni accidente grave, care altfel ar putea duce pana la pierderea totala a vederii.

Cauze ale ranirii ochilor la locul de munca. Ochii pot fi afectati mai multi factori, cum ar fi:

  1. Proiectile obiecte: praf, beton, metal, lemn, etc.
  2. Produse chimice: stropi si vapori
  3. Radiatii: lumina vizibila, radiatii ultraviolete, radiatii termice sau infraroșii si lasere
  4. Agenti patogeni din sange: hepatita sau HIV din sange si din fluidele corporale

Majoritatea accidentelor in zona ochilor sunt cauzate de particule de praf sau obiecte mici, cum ar fi bucati de lemn sau metal s.a. 3/4 dintre ranirile la nivelul ochilor se intampla prin impactul cu diverse obiecte mici sau scantei care ajung in ochi.

Cine este cel mai expus pericolului de ranire a ochilor?

Unele domenii de activitate prezinta un risc mai mare decat altele:

  • constructie
  • dulgherie
  • de fabricatie
  • minerit
  • electric
  • reparatii auto
  • instalatii sanitare
  • sudare
  • intretinere




Cum alegem ochelarii de protectie?

Alegerea tipului de ochelari potriviti activitatii dvs. se face in urma identificarii pericolelor care pot afecta ochii:

  1. lovire - impactul cu particule din aer sau explozii
    Pentru pericolul de lovire, ochelarii de protectie potriviti sunt cei cu aerisire directa, cu rama din plastic moala si lentila din policarbonat transparent. Se pot purta pentru ochelarii de vedere si ofera protectie laterala si frontala impotriva loviturilor de particule, scantei sau pulberi
  2. stropire - improscare cu lichide calde, reci, toxice, praf
    Pentru pericolul de stropire este necesar alegerea unor ochelari de protectie cu banda elastica. Acestia au vedere panoramica, cu lentile din policarbonat transparent, dar care se fixeaza pe cap prin banda elesatica, ofera ventilatie indirecta si protectie eficienta impotriva stropilor de substante lichide periculoase. Si acestia pot fi purtat peste ochelarii de vedere.


Decizia echiparii muncitorului trebuie sa fie luata in cunostinta de cauza, cunoscand foarte bine riscurile la care sunt supusi acestia in mediul de lucru. Nu in ultimul rand, tipul activitatii prestate si a materialelor cu care se va lucra este la fel de important.

Pierderea vederii total sau partial in urma unui accident de munca este un handicap ireversibil ce poate fi totusi usor de prevenit!


eSafe va pune la dispozitie o gama larga de ochelari de protectie la locul de munca. Produsele pot fi gasite in categoria numita Protectia capului///Ochelari de protectie.

Ochelarii de protectie comercializati pe site-ul nostru, sunt realizati de producatori de renume in domeniu, precum: 3M, CERVA, JPS, Fridrich&Fridrich, OKULA sau iSpector.