Unul dintre cele mai importante echipamente de protectie, utilizate in multe industrii si profesii avand ca scop protejarea mainilor de ranile provocate de posibile accidente de munca sunt manusile de lucru. Exista mai multe tipuri de manusi, in functie de activitatea desfasurata, de la lucrul cu obiecte usor, lucrul cu obiecte ascutite, lucrul cu obiecte fierbinti sau reci, lucrul cu substante chimice sau lucrul cu echipament electric.

Asigurati-va, inainte de a cumpara manusile, ca sunt cele potrivite, in functie de materialele utilizate, in functie de activitatea pentru care sunt prevazute, durabilitate, etc.

Exista manusi de lucru, cu protectie pentru activitatile:

Termice

Mecanice

Lucrul cu substantechimice

Sudura

Primul pas pe care trebuie sa il faceti atunci cand alegeti perechea potrivita de manusi de lucru, este sa analizati potentialele riscuri la care sunteti supusi la locul de munca.

1.    Lucrul cu obiecte usoare si contondente

Cele mai bune optiuni pentru astfel de activitati sunt manusile fara cusatura, acoperite cu poliuretan, nitril, PVC sau latex. In cazul in care lucrati cu obiecte dure, grele sau ascutite sunt necesare manusile fara cusaturi, cu acoperire, antiperforare.

Toate aceste manusi ne confera protective adecvata impotriva murdariei, uzurii si pastrea capacitatea senzoriala a mainilor.

2.     Lucrul cu obiecte fierbinti sau reci

Cea mai buna optiune in acest caz sunt manusile din fibra sintetica de aramida, care ofera protectie impotriva temperaturilor mari si foarte mari, dar si foarte scazute. Manusile realizate din acest material sunt foarte rezistente la taieturi si temperaturi extreme.

3.    Lucrul cu substante chimice toxice

Daca munca dumneavoastra implica manipularea substantelor chimice, mainile dvs.trebuie sa fie protejate de una dintre manusile speciale de mai jos. Acordati o foarte mare atentie nivelului de toxicitate a substantei cu care lucrati.

Este de retinut faptul ca nicio pereche de manusi nu poate fi decontaminate dupa contactul cu o substanta chimica.

Manusi de Tip C

Ofera protectie impotriva riscurilor chimice scazute. Protejeaza mainile fata de cel putin o substanta chimica, pentru mai mult de 10 minute.

Manusi de Tip B

Ofera protectie impotriva riscurilor chimice medii. Protejeaza mainile fata de cel putin 3 substante chimice, pentru mai mult de 30 minute.

Manusi de Tip A

Ofera protectie impotriva riscurilor chimice ridicate. Protejeaza mainile fata de cel putin 6 substante chimice, pentru mai mult de 30 minute.

4.    Lucrul cu echipament electric

Pentru protectie impotriva ranilor cauzate de electricitate, manusile de cauciuc izolatoare sunt cea mai buna varianta. Aceste manusi sunt menite pentru protejarea impotriva electrosocurilor care pot pune in periocol viata lucratorului!

Nu subestimati niciodata riscul adus de lucrul cu electricitatea. Riscuri de rani exista chiar si acasa, la inlocuirea unui bec.

Verificati intotdeauna ca manusile sunt de marimea potrivita si ca nu prezinta defecte, semen de utilizare sau imperfectiuni care ar putea submina proprietatile de protectie ale acestora.

 

Este foarte importanta sa achizitionati manusile de la un producator sigur si demn de incredere. eSafe.ro colaboreaza cu producatori de renume, care distribuie manusi de lucru pentru fiecare ocazie si tip de activitate.