Etapele principale ale unui proiect în construcție

Care sunt etapele principale ale proiectelor de construcții?


· Conceptul unui proiect
· Proiectare
· Etapa pre-construcție
· Etapa achizițiilor
· Etapa de construcție
· Etapa post-construcție


 Pentru fiecare etapă a unui proiect de construcție, de la cel mai simplu la cel mai complex, există anumite etape și procese care trebuie urmate pentru a asigura un rezultat de succes. Proiectele în construcții pot varia în funcție de mărimea lor, numărul de părți interesate implicate, bugetul și data livrării. Indiferent de caz, un proiect de construcție este întotdeauna un proces lung și solicitant. Vestea bună este că, odată cu progresul continuu al soluțiilor digitale, gestionarea diferitelor faze ale proiectului se poate face acum mult mai ușor și cu o precizie mai mare. În plus, colectarea de date valoroase din domeniu poate juca un rol decisiv în îmbunătățirea și, în mod ideal, în standardizarea procesului de construcție pentru proiectele viitoare.


 1. Concepția proiectului
În mod normal, concepția proiectului începe de la client. De aici începe visul, precum și cercetarea pentru locația potrivită și specificațiile/standardele care trebuie respectate. În funcție de proiect, stadiul de concepție poate varia. Poate dura doar câteva zile, câteva luni sau mai mult, în funcție de cât de iminentă este necesitatea finalizării proiectului. Este de la sine înțeles că, de obicei, lucrătorii în construcții nu au prea multe contribuții în această etapă, deoarece mingea este încă în mâinile proprietarului proiectului.


2. Proiectare
Odată ce proiectul este mai aproape de fructificare, este timpul să vă așezați și să vorbiți despre design. Aceasta este încă o etapă preliminară, ceea ce înseamnă că în acest moment nu este garantat nimic. Cu toate acestea, proiectarea este etapa în care începe de obicei procesul de ofertare.


3. Etapa pre-construcție
Următoarea etapă a unui proiect de construcție începe la finalizarea ofertei, când contractantul a fost ales să facă lucrările. Imediat ce este ales contractantul, echipa de proiect este pusă laolaltă.


4. Etapa achizițiilor publice
Acum este timpul ca echipa de proiect să comande și să obțină materiale, echipamente și forță de muncă. Această etapă a proiectului poate fi mai mult sau mai puțin complexă și provocatoare în funcție de cât de mare este proiectul, de resursele disponibile și de data de începere convenită.


5. Etapa de construcție
Înainte de începerea lucrărilor de construcție, o ședință pre-construcție se face pentru a se asigura că toată lumea se află pe aceeași pagină când începe construcția. În mod normal, această întâlnire include informații despre următoarele subiecte:


✓ modul de accesare a locului de muncă
✓ controlul calității proiectului
✓ cum și unde se pot depozita toate materialele
✓ orele în care toată lumea va lucra


6. Etapa post-construcție


Acum că toate lucrările au fost finalizate, proiectul se va încheia în curând.


În general, etapa finală a proiectului de construcție este împărțită în trei sub-etape critice:


➢ Inspectarea finală a construcției
➢ Darea construcției în grija proprietarului
➢ Finalizarea contractului și a proiectului


Comunicarea impecabilă între diferitele părți implicate și deciziile bazate pe fapte sunt doi piloni fundamentali în efortul de a eficientiza un proiect de construcție și de a se asigura că toate etapele vor fi dezvoltate și finalizate în termenul și bugetul convenite. Va rugam sa nu uitati ca siguranta in munca este cea mai importanta si de aceea va sfatuim ca atunci cand sunteti pe un santier sa folositi echipament de protectie adecvat.