Indiferent de mediul in care lucrati, daca exista un risc cat de mic de existenta a unor substante toxice, este recomandata protectia sistemului respirator. Fie ca lucrati la punctul de asamblare, in domeniul agriculturii, in laborator sau in orice alt mediu potential periculos, se recomanda sa acordam atentie sporita protectiei respiratorii, deoarecce praful si substantele toxice sunt invizibile, dar pot fi un inamic infiorator.

Daca simtiti o durere de cap in mod regulat, aceasta ar putea avea ca si cauza aerul daunator pe care il respirati. Atunci cand acesta este inhalat, praful sau vaporii toxici pot contribui la multe probleme de sanatate, nu numai a plamanilor, ci la nivelul intregului corp.

Calitatea aerului la locul de munca ar trebui sa fie unul din primii indici pe care angajatorul sa ii masoare, iar in cazul in care acesta este contaminat, sa asigure o protectie pasiva sau una activa.

Aerul pe care il respiram are un impact direct asupra sanatatii noastre.

Mediile cele mai vizate sunt: constructii, industrial sau agricultura. In aceste industrii exista substante periculoase in aer, cum ar fi particulele de praf, azbest, ammoniac, monoxid de carbon, vapori chimici si altele. Specific riscului la care sunteti supusi, aveti nevoie de o masca de protectie impotriva prafului sau impotriva azbestului.

Cele mai des intalnite substante periculoase pentru sistemul respirator sunt:
Praful: praf de lemn, praf mineral, pulberi si particule de metal sau siliciu formate in timpul procesarii agregatelor.
Gazele: dioxid de carbon nerespirabil, monoxid de carbon otravitor, compusi iritanti ai clorului sau hidrogen sulfurat, rezultate de rafinarea uleiului, exploatarea sau tratarea pielii, procesarea celulozei si hartiei.
Substantele volatile precum: acetona sau clorula de metilen ce pot aparea atunci cand se aplica acoperiri prin pulverizare, adezivi si vopsele sau cand se indeparteaza impuritatile. Aceste substante sunt cel mai frecvent intalnite de lucratorii care se ocupa de curatarea chimica si industriala sau de producatorii acestora.
Fumul, care apare cel mai des din prelucrarea metalelor prin sudare, slefuire, taiere sau topire.
Microfibrele, care sunt fibrele daunatoare ce provin cel mai adesea din azbest sau diverse placi din fibra de sticla.

Puteti citi alte informatii despre substantele nocive legate de locul de munca si pe site-ul Organizatiei Mondiale a Sanatatii.

Nu subestimați substantele periculoase din aer, deoarece acestea pot provoca probleme serioase de sanatate.

Cum ne protejam?
In functie de mediul de risc, lucratorul trebuie sa poarte un dispozitiv de protectie respirator adecvat. Dispozitivele de protectie respiratory oferite de eSafe.ro se pot imparti astfel:
- Masti integrate
- Semimasti
- Filtre
- Accesorii protectie respiratorie


Mediile de lucru cu un nivel de contaminare ridicat vor constitui in permanenta o amenintare in cee ace priveste caile respiratorii ale tuturor lucratorilor si trebuie sa privim acest lucru cu responsabilitate.
Pentru sfaturi si consultanta privind alegerea si utilizarea aparatelor de protectie respiratorie, nu ezitati sa ne contactati.